29th Meeting of the CEOS Strategic Implementation Team (SIT-29)

8 (side meetings), 9-10 April, 2014, Hosted by CNES at the Toulouse Space Centre, France

Please This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. directly with any questions or comments.


 Documents for Review and Endorsement

 

Item Document Agenda Item Decision
1 CEOS 3 year work plan [Document] 3 Plenary
2 Working Group Process Paper [Document] 7 Plenary
3 New Initiatives Process Paper [Document] 7 Plenary
4 Land Surface Study Group recommendations [Presentation] 10 SIT
5 Global Baseline Data Acquisition Strategy for GFOI (Version 2.0, 2014 Update) [Letter] [Document] [Annex B - 2013 Implementation Report] 14 SIT
6 Space Data Services for GFOI [Letter] [Document] 14 SIT
7 CEOS Strategy for Carbon Observations from Space (Version 2) 15 Plenary
8 Proposed Working Group on Disasters structure [PPT] [PDF]
17 Plenary
9 Recovery Observatory proposal [PPT] [Document] 18 SIT
10 New Supersites and selection process [PPT] 18 SIT
11 DRM pilots [PPT] 18 SIT


Agenda

Tuesday, 8th of April: Side Meetings

Time

Meeting

Location

From 08:00

Welcome Coffee

Léonard de Vinci building

09:00 – 13:00

Working Group Disasters

NADAR building – Room 12

12:00 – 14:00

Lunch (hosted)

Léonard de Vinci building

13:00 – 14:00

CEOS SEC

Poincaré building – Conference room

14:15 – 15:15

Working Group GEOGLAM [side meeting objectives and outline] [phase overview] [overview PPT] [draft 2014 work plan]

Poincaré building – Room 20

13:00 – 17:00

Others

TBA

 

Wednesday, 9th of April: Day 1

Registration/security, Virtual Participant Connection, and Welcome Coffee

08:15 – 09:00

Presentation Materials

Location: Léonard de Vinci

Session 1: Welcome and Essential Business

1

information– 20 minutes

Welcome Message by Marc Pircher, Director of Toulouse Space Centre

Welcome and Opening Remarks by the SIT Chair (P Ultré-Guérard)

- Tour de Table self-introductions

- Logistics information

- SIT-29 Expected outcomes and introduction of agenda

09:00 – 09:20

 

2

information– 10 minutes

Review of Open Actions (S Ward) 

09:20 – 09:30

 [PPT]

[Summary Table]

3

decision – 15 minutes

CEOS Priorities for 2014 (K Sawyer, CEO)

- Presentation of the 2014-2016 CEOS Three Year Work Plan (decision during Plenary - Session 5)

09:30 – 09:45

[PPT]

 [2014-2016 CEOS Three Year Work Plan]

4

information– 15 minutes

Outcomes from the GEO Ministerial and GEO-X Plenary (E Volden)

09:45 – 10:00

 [PPT]

GEO Geneva Declaration

5

information/discussion – 30 minutes

GEO Coordination Items (S Briggs, B Smith, E Volden)

- Post-2015 GEOSS

- Activities over the next two years with respect to the future GEO, through to the next Ministerial (November 2015)

- CEOS Expectations of GEO on Observational Requirements and CEOS guidance to GEO (S Briggs)

10:00 – 10:30

 

Post-2015 GEOSS and Activities over the next two years with respect to the future GEO, through to the next Ministerial (November 2015)  [PPT]

 

Group Photo and Break

10:30 – 11:15

 

Session 2: CEOS Virtual Constellations and Working Groups (VCs and WGs)

6

information – 10 minutes

Introduction to WG and VC Session (P Ultré-Guérard)

SIT Chair will briefly introduce Session 2 and define the high-level objectives and strategic goals that will be pursued during her mandate.

11:15 – 11:25

 [PPT]

7

information/decision – 20 minutes

Working Group/ New Initiatives Process Paper (decision during Plenary Session 5) (K Sawyer)

The CEO will review the Process Papers relating to CEOS Working Groups and to guidance on new initiatives.

11:25 – 11:45

 [PPT]

8

information – 15 minutes

WG and VC Session Objectives and Content (J-L Fellous)

On behalf of the SIT Chair team, Fellous will outline the session objectives and content, review the membership, composition and leadership of VCs and WGs, and provide a quick overview of the outcomes from VC-WG telecons.

11:45 – 12:00

 [PPT]

9

information/decision – 75 minutes

WG and VC SessionVC focus (15 mins per topic)

VC Co-Leads will review briefly the current status and issues for SIT decision/action of their respective WG.

- OSVW-VC status and issues – training activities, international engagement (P Counet on behalf of P Chang and J Figa)

- OST-VC status and issues – recent results, continuity (J Lambin)

- OCR-VC status and issues – relationship with IOCCG, data access (J Lambin)

- P-VC status and issues – GPM, continuity, international engagement (R Oki, C Ishida)

- ACC-VC status and issues – continuity of limb sounding (R Eckman) 

12:00 – 13:15

[OSVW-VC PPT]

[OST PPT]

[OCR-VC PPT]

[P-VC PPT]

[ACC-VC PPT]

Lunch on site (hosted)

13:15 – 14:15

 

9

information/decision –  45 minutes

WG and VC Session (continued) (15mins per topic)

- SST-VC status and issues - Comparison campaign and SST Operational Validation Project (C Donlon remote connection)

- VC Deliverables (S Hosford)

 

Discussion and Synthesis (J-L Fellous, moderator)

14:15 – 15:00

 [SST-VC PPT]

[VC Deliverables PPT]

10

information/decision – 15 minutes

Land Surface Study Group (J Dalge - remote connection)

15:00 – 15:15

 [PPT]

Break

15:15 – 15:45

 

11

information/decision – 45 minutes

VC and WG Session – WG focus

WG Chair or Vice-chair will review briefly the current status and issues for SIT decision/action of their respective VC.

- WGISS issues for SIT decision/action (R Moreno)

- WGCV issues for SIT decision/action (S Srivastava)

- WGCapD issues for SIT decision/action (J Olwoch)

15:45 – 16:30

[WGCV PPT]

[WGCapD PDF PPT]

[WGISS PPT]

12

information/decision – 30 minutes

Brief review and wrap (CNES SIT Chair Team)

16:30 – 17:00

 [PPT]

13

information – 15 minutes

CEOS Document Configuration Management System and Website refurbishment (K Keith)

- Status and plans for the development of CEOS Document Configuration Management System  

- Feedback from an online survey on the CEOS website and proposed refurbishments

17:00 – 17:15

 CEOS Document Configuration Management System and Website refurbishment [PPT]

Adjourn

17:15

 

 

Thursday, 10th of April: Day 2

Registration/security, Virtual Participant Connection, and Welcome Coffee

08:15 – 09:00

Presentation Materials

Location: Léonard de Vinci

Session 3: Established CEOS Priorities

14

decision – 45 minutes

Space Data Coordination Group (SDCG) for GFOI

- GFOI status update (S Briggs)

- Global Baseline Strategy Implementation Plan for 2014 (S Ward)

- Space Data Services Strategy for GFOI (S Ward)

09:00 – 09:45

[PPT]

[Space Data Services For GFOI Outreach Document PDF]

15

information/discussion – 30 minutes

Carbon Task Force (S Ward, C Ishida)

- Presentation of report for endorsement (decision during Plenary–Session 5)

- Recommendations and discussion on implementation options

09:45 – 10:15

 [PPT]

16

information/discussion – 30 minutes

GEOGLAM (M Deshayes, G Dyke)

- GEOGLAM status update

- Phase 1 acquisition implementation update

- Phase 2 strategy development

10:15 – 10:45

[PPT #1[PPT #2]

[Phase overview]

JECAM Progress Report:

Summary [DOC]

Summary [PDF]

Full Document [PDF]

Break

10:45 – 11:00

 

Session 4: CEOS Initiatives Related to Disasters

17

information– 30 minutes

WG Disasters Update (S Chalifoux, A Eddy)

- Startup activities and status

- Proposed WG structure (decision during Plenary - Session 5)

11:00 – 11:30

Proposed WG Disasters Structure: [PPT] [PDF]

18

information/discussion/decision – 45 minutes

Acquisition Planning and Coordination (S Chalifoux)

- Recovery Observatory (S Hosford)

- New Supersites (DLR)

- Support to DRM pilots (A Eddy)

11:30 – 12:15

Recovery Observatory: [PPT] [Document]

Geohazards Supersites & National Laboratories [PPT]

Support to DRM Pilots: [PPT]

 

19

information/discussion – 15 minutes

CEOS plan for participation in World Conference on Disaster Risk Reduction (WCDDR) (C Ishida)

12:15 – 12:30

[PPT]

[Voluntary Commitments]

[Strategic Messages]

Lunch on site (hosted)

12:30 – 14:00

 

Session 5: CEOS Plenary session chaired by A Ratier

20

decision – 30 minutes

- CEOS 2014-2016 Work Plan

- CEOS Working Group Process Paper

- CEOS New Initiatives Process Paper

- Carbon Task Force Report

- WG Disasters structure

14:00 – 14:30

[CEOS 2014-2016 Work Plan]

Session 6: CEOS Initiatives Related to Climate

21

information/discussion – 75 minutes

Joint CEOS-CGMS WGClimate Report (P Lecomte)

- Update of WGClimate activities including first joint meetings

- Preparations for UNFCCC COP-20 SBSTA-41

14:30 – 15:45

[PPT]

[GCOS PPT]

Break

15:45 – 16:15

 

Session 7: SIT-29 Closing Business

22

AOB

16:15 – 16:45

 

23

discussion – 30 minutes

SIT-29 Action Item Confirmation (S Ward)

16:45 – 17:00

 

24

SIT Chair Closing Remarks (P Ultré-Guérard)

- Future meetings – SIT Workshop 2014

17:00 – 17:15

 

Adjourn

17:15